Wat maakt een leven goed?

Wat maakt een leven goed?

Lessen uit het langstlopende onderzoek naar geluk.
Door Mark Meersman

Geld maakt niet gelukkig. En ook professioneel succes biedt geen garantie voor een gelukkig leven. Deze wijsheid is ‘zo oud als de bergen’, zegt Robert Waldinger, een psychiater en Harvard-professor die de leiding heeft over één van de langstlopende studies die ooit zijn uitgevoerd. Het onderzoek loopt al meer dan vijfenzeventig jaar. Generaties leidinggevenden gaven steeds weer de fakkel aan elkaar door; Waldinger is de vierde onderzoekscoördinator op rij.

De onderzoeker, zijn voorgangers en huidige medewerkers wilden weten wat mensen dan wel gelukkig maakt. Wat zijn de sleutels voor levenslang geluk? Ze gingen dit na door honderden mensen een leven lang op te volgen, vanaf hun jonge tienerjaren tot op hoogbejaarde leeftijd. Elk jaar opnieuw werd hun medewerking gevraagd en werden ze als het ware ‘binnenstebuiten gekeerd’: ze werden uitgebreid geïnterviewd, geobserveerd, zeer grondig medisch onderzocht – geen enkel detail werd over het hoofd gezien. Geen enkele mogelijke factor bleef onbesproken.

Wat blijkt? Niet geld, niet succes, maar wél kwaliteitsvolle relaties zijn de sterkste garantie op een lang, gezond en gelukkig leven!

Zijn er fysieke beperkingen of problemen, dan blijken de ongemakken en zelfs pijn een stuk makkelijker te dragen door wie zich omringd weet door een netwerk van partners, vrienden, mensen die om je geven. Het gaat daarbij niet om de hoeveelheid vrienden of kennissen. Het is de kwaliteit van de relaties die telt. Dat kan zowel binnen een romantische relatie als daarbuiten. Een slechte relatie binnen een huwelijk kan net zo ongezond zijn als een gebrek aan vriendschappelijke relaties erbuiten. Dit en nog veel meer legt professor Waldinger nog zoveel beter uit in een boeiende lezing. U vindt ze hier!

 

 

Sabina Leysen
sabina.leysen@tipz.be