Tijd kan je slechts één keer gebruiken.

Tijd kan je slechts één keer gebruiken.

TIPz is op zoek naar nieuwe mensen en middelen. We hebben tal van ideeën, antwoorden op noden maar handen en middelen te kort om alles op een kwaliteitsvolle manier te kunnen doen. Een wijs man, iemand die meer voor me betekent dan hij zelf inschat, zei me onlangs: “Tijd kan je slechts één keer gebruiken.”

We werden er stil van.

Dit is confronterend want we willen graag nog zo ontzettend veel doen. Meer dan we in de huidige bezetting kunnen. Op zoek naar een manier om hier mee om te gaan, slaan we het boek: ‘Bewustzijn, concentratie en energie: de weg naar succesvol werken’ open, omdat we op zoek zijn naar een manier om hier mee om te gaan.

Gezien de omvang van de problemen die we momenteel zowel op het persoonlijke – als op wereldniveau tegenkomen, is het verleidelijk om onszelf te onttrekken aan actieve verantwoordelijkheid, of om te denken dat er toch niets wezenlijks kan veranderen. Maar deze reactie, die zelf een uitdrukking geeft aan het gebrek van onze kennis, is gevaarlijk, omdat deze ons veroordeelt tot niet handelen en stagnatie. Een gezondere reactie is ons bewust te worden van de manier waarop we in ons levensonderhoud voorzien.

Tarthang Tulku, 1994.

En zo ontdekken we dat we keuzes moeten maken. Dat we een deel van de taken voor TIPz mogen afstaan aan anderen. Dus als je bij jezelf de nood of de goesting voelt om datgene te delen wat je te veel hebt of waar je zelf uitermate veel plezier door beleeft: een capaciteit, een vaardigheid, een vergaderruimte, een financiële bijdrage (TRIODOS, BE 65 5230 8081 2896), de zin om daad-werkelijk bij te dragen aan datgene waar TIPz voor staat, aarzel dan niet om je kenbaar te maken (graag via Celine.Berckmoes@tipz.be).

Celine Berckmoes
celine.berckmoes@tipz.be