Opvliegend wild en ander gevogelte

Opvliegend wild en ander gevogelte

Door Celine Berckmoes
(film: Eleni Meersman)

We krijgen regelmatig de vraag ‘Waarom die kraanvogel in jullie logo?’. Wel om eerlijk te zijn, hij is er gedeeltelijk intuïtief ingeslopen. Uiteraard kenden we wel de prachtige Oosterse symboliek die de origami kraanvogel met zich meebrengt: gezondheid, trouw, geluk en vrede. Wat wil een mens nog meer? Ook de legende dat als je er 1000 vouwt, je wens in vervulling zal gaan, was ons niet onbekend.

Het is niet altijd duidelijk wat onze diepe wens is. Ja natuurlijk, gezondheid. Zeker als we te kampen hebben met een chronische ziekte als Parkinson. Dan staat één duidelijk verlangen als een paal boven water: gezond zijn.
Voorlopig bestaat er geen anti-parkinsonmedicatie om al de symptomen te laten verdwijnen. Met een nieuwe visie op gezondheid kunnen we echter wel al heel wat bereiken. Prof. Machteld Huber ziet gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (definitie positieve gezondheid volgens Machteld Huber, 2011). Dat is haalbaar. Voor iederéén.

De kraanvogel past op nog meer manieren bij ons verhaal.
De vogel staat gekend om zijn sterke karakter en oneindig veel geduld.’ Zo tuurt hij urenlang in het water vooraleer hij op het juiste moment toeslaat. Is dat voor jou herkenbaar?
Hij leeft in koppeltjes en vliegt in groep’. Dit is het stuk waar we voorzichtig mee moeten omspringen. Hier moeten we in investeren, in onze sociale relaties wanneer we met Parkinson worden geconfronteerd. Samen léven wordt minder vanzelfsprekend.
Hij is daarbij onvermoeibaar en last af en toe zweefpauzes in‘. Zo zouden we ook ons wisselend functioneren tussen ON- en OFF-fases kunnen omschrijven.
Door zijn trek in de lente zou hij ook symbool staan voor vernieuwing.

Het acroniem TIPz staat voor ‘Tijd voor Integratie, Participatie en ‘z
Tijd’,vrijmaken om actief iets (samen) te doen.
Integratie’ omdat de openheid van twee kanten dient te komen.
Participatie’ omdat deelnemen aan het leven je geluk garandeert.
z…’ zelf in te vullen omdat het om JOU gaat. Omdat bij aangepaste zorg jouw inspraak noodzakelijk is. Omdat TIPz je ondersteunt zodat je zelf kan opvliegen. Daarom geven we je graag een ‘z’tje.

Grijp deze kans en geef jezelf in 2017 het grootste cadeau: zorgzaamheid voor je zelf, voor wie je écht bent, wat je écht nodig hebt.

Misschien is dat ‘geduld
ook met jezelf

oh ja en veel plooiplezier!
Aarzel niet om een foto van je kraanvogel op onze Facebookpagina te zetten.
Tenminste, als je durft?!

 

Katrin Bijnens
katrin.bijnens@tipz.be