Ik zat vast in mezelf.

Ik zat vast in mezelf.

Door Celine Berckmoes

Vastzitten in mezelf. Hoe vervelend is dat! De laatste weken had ik het in extreme mate. Zouden anderen dit ook hebben? Ik vraag het me af.

Waar je ook aan begint, het vlot niet en uiteindelijk dooft het uit als een theelichtje zonder waxine. Tenminste als je al kàn beginnen want hoe je ook trekt of duwt het lijkt alsof je hoofd blank staat. Er zijn geen ideeën, geen voor of tegen meer, geen vooruit, noch achteruit. Nee, zelfs geen zijsprong die je op dat ogenblik zou kunnen nemen.
Op zo’n momenten moet ik mezelf ervan vergewissen dat ‘ik heb een leeg hoofd’ verschilt van ‘ik ben een leeghoofd’. Al dat getrek en gesleur, gevloek en gehamer gaat alleen ten koste van nog meer energie. Een ‘mind full’ of ‘mindful’ slechts één letter, maar wel een wereld van verschil.
Hoe vervelend. Ik zat vast in mezelf.
Maar nu gaat alles weer op een holletje.

Brené Brown heeft gelijk, het vergt ontzettend veel moed om toe te geven, dat iets niet gaat. In de eerste plaats het in jezelf erkennen, en daarna nog eens dapper zijn om het aan de anderen te laten weten. Iemand zei me ooit ‘betrouwbaar zijn, dat is doen wat je zegt, en maar ook zeggen wat je doet.’ En ik ontdekte, het geldt ook voor ‘wat je niet doet’.

We stelden ons met TIPz als doel de mens achter de ziekte in beeld te brengen, maar ik vergat dat ik daarvoor zelf eerst als mens, en dus ook kwetsbaar in het licht moet durven staan. Gelukkig brengt een nieuw jaar ook goede voornemens met zich mee.

Het voltallige TIPz team: de bestuursleden, de partners, de wetenschappelijke meedenkers, de freelancers, de vrijwilligers, kortom iedereen heeft het voorbije jaar (met een) bijzonder hart gewerkt. Dank je wel daarvoor! In het bijzonder wil ik jullie bedanken, als lezer, als deelnemer van onze activiteiten, als mens. Ik bewonder elkeen van jullie en hoop dat steeds meer mensen de weg naar TIPz en de moed om hem in te slaan, zullen vinden.

Dit jaar was TIPz een start-up, wie weet een pop-up volgend jaar?
We wensen jullie deugddoende feestdagen en de dapperheid om ook in 2017 het onderscheid te maken. Het wordt een speciaal jaar: een jubileumjaar. Het is immers 200 jaar geleden dat dr. James Parkinson voor het eerst de ziekte beschreef in zijn publicatie ‘An Essay on the Shaking Palsy.’

Katrin Bijnens
katrin.bijnens@tipz.be