Elegie Bernard Fornoville

Elegie Bernard Fornoville

Een groot supporter, een luisteraar, een fluisteraar:

TIPz verliest aan Bernard Fornoville een bijzondere steunpilaar.

Stop and listen to the heart. The wind outside.

To the changing patterns of this mysterious life.

It comes moment after moment. Out of nothing. And

disappears into nothing. Live with less grasping

and more appreciation and caring.

Jack Kornfield

Van in het prille begin, een kleine vier jaar geleden, tot voorbije zondag heb je TIPz en zijn medewerkers telkens dat broodnodige duwtje in de rug gegeven. Je werd niet altijd meteen gehoord of begrepen. Doch meen ik dat iedereen die met jou heeft mogen samenwerken, Bernard, een schat aan informatie kreeg. We kunnen nog jaren teren op die kennis en de adviezen die je gaf nu in daden omzetten. Dank je wel om maatschappelijk ondernemen in België mee op de kaart te zetten. In vijf jaar tijd heb je veel zaadjes geplant. Het is nu aan ons om de kiemen te verzorgen. Ze tot grote, vruchtbare dragers te laten groeien met stevige wortels ook zodat we de rukwinden en de klimaatverandering aankunnen.

Dank je wel, Bernard, om ons mee in de boot te trekken.

Je kwam laatst een geleend boek terugbrengen en we bespraken hoe sociale economie en zorginnovatie nu in een stroomversnelling zitten. Ik zei dat we met voldoende mensen en initiatieven zijn die mee zijn in dit verhaal. Dat het enkel nog een kwestie is van in elkaar klikken en het spelbord om te draaien. Jij antwoordde dat het nog zo’n vijftig jaar zal duren. Ik, ontgoocheld, ik geloofde je niet…Ik geloof het nog niet…dat in slechts drie minuten, zoveel gezegd kon worden. Dat in wat luttele woorden zoveel betekenis kan zitten, de laatste woorden die we wisselden.

Dank je wel voor je aandacht, begrip en uitdaging.

Veel moed en sterkte aan Ann, je kinderen en kleindochter, je vrienden bij de Blaaskapel en je collega’s bij Sociale Innovatie Fabriek en de Koning Boudewijn Stichting.

Het team en de bestuurders van TIPz

Celine Berckmoes
celine.berckmoes@tipz.be