Chi Walking® voor parkinsonpatiënten

Chi Walking® voor parkinsonpatiënten

Chi Walking® voor parkinsonpatiënten
Door Prof. Patrick Cras

Chi Walking® is een wandeltechniek die zich baseert op een optimale uitlijning van het lichaam en een voorwaartse beweging met ietwat kortere stappen en bewuste aandacht voor het ontspannen van de benen. De uitvinder van Chi Walking® Danny Dreyer, ontwikkelde deze methode aan de hand van de principes van Tai Chi.

Een voordeel van Chi Walking® is het bewust bewegen en het verbeteren van evenwicht. Door de afstanden stapsgewijs te laten toenemen, verbetert ook de cardiovasculaire fitheid.

Prof. Patrick Cras, hoofdonderzoeker bij het UZA, organiseert in het najaar 2016 voor de tweede maal een Chi Walking® programma voor parkinsonpatiënten.
Een programma omvat een volledige dag met instructies door een gecertificeerd instructeur en groepsoefeningen gevolgd door een trainingsprogramma dat patiënten op eigen tempo uitvoeren.

Wekelijks wordt in groep geoefend, maar iedere deelnemer wandelt gedurende de week met aandacht voor een bepaald aspect van de wandelbeweging en noteert dit in een dagboek. Vooraf worden een paar vragenlijsten ingevuld en een 6 minuten wandeltest (maximale loopafstand op 6 minuten tijd, 6MWT) uitgevoerd. Deze wandeltest wordt frequent in wetenschappelijk onderzoek gebruikt en weerspiegelt getrouw de cardiovasculaire fitheid. Na 8 weken volgt een eindevaluatie en opnieuw de 6MWT.

Hoofdonderzoeker: prof. Patrick Cras

Co-onderzoekers: dr. David Crosiers, dr. Emke Maréchal

Gecertificeerde Chi Walking® instructeur: Thierry Lerinckx

Aanmelden voor het programma kan via patrick.cras@uza.be

Voor meer informatie over Chi Walking®: http://www.loopblessurevrij.nl/chiwalking/

 

Prof. Patrick Cras
info@tipz.be